Historia

Vi höll en festival 2015! Vi var en 12 till 15 stycken, spiste singlar och lp-skivor. Som tilltugg hade vi bål och korv. Leif spelade själv på scenen. Det lyckades oss att krocka med Traktorfesten där vi till slut hamnade och hade en oförglömlig afton/morgon. Ska se om Margot tog några bilder. Har ni matrial som passar från den festen så anvænd kontaktrutan på førstasidan.

395 och en femtedel i publiken!

Du är välkommen att printa ut en poster och sätta upp den på en anslagstavla nära dej! Högerklicka och spara mål som...

Charles Burton USA

charlesburton.com

Freddy James UK

"Blues historian & guitar guru"...

Double Bass, Eirik Lund

Helgum Bluesband S DK

Guitar, Ralph Ferré Koch

Guitar, Alvin Öberg

Bass, Jan Rochat

Drumms, Leif L. Halonen     Pressmeddelande

Nu ska vi berätta kort om en ny festival. Hur den uppstod och vilka som är inblandade. Lite om festplatsen Gläntan och sist om festivalen.


Owe Lindgren är den som kom på idén med blues och rock på Gläntan och projektet tog fart när undertecknad engagerade sig. Fler från Helgum har bidragit och Janne, Margot och Ann kan nämnas.


Dansbanan Gläntan, eller Skogsgäntan, är nu bevarad och förvaltad av en förening av entusiaster. De var med när det begav sig. Innan discon var det här det hände och Kalle Jularbo lär ha publikrekordet. Kør Helgumvägen , sydvästsidan av Helgum sjö i Sollefteå kommun. I Guxås ligger Gläntan och du kør uppför en backe in i Skogen. Det är ungefär 800 meter. En vit skylt med svart text visar vägen.


Helgum blues and rock festival avslutas med Charles Burton från San Diego. Charles har ett hus inte långt ifrån Helgum och det är därför extra roligt att kunna knyta honom till den första festivalen. Freddy James kommer från London men är nu bosatt i Newcastle. Freddy har dykt djupt ner i bluesen och även bott i USA. Han spelar en härlig slideguitar och kommer att ha någon form av backing, bl.a. av Eirik Lund  med sin kontrabas som heter mamma. Till Freddy James show ska det anskaffas ett riktigt piano. Som uppvärmning har Helgum Blues Band startats och det är mestadels volontärer som medverkar. Ralph Ferré Koch från Roskilde spelar gitarr och är också teknisk konsult samt ljudtekniker på festivalen. Jan Rochat från Köpenhamn på bas, är volontär och gammal vän till Freddy. Undertecknad på trummor. Det kan hända att fler musiker medverkar. Håll dig ajour och följ med på hemsidan, helgum.nu eller halonen.be samt charlesburton.com.


Det blir en internationell line-up på Gläntan och Helgum  festivalförening  får hjälp av Helgum skoterklubb som serverar burgare och håller ordning.  Polistillståndet gäller inte utskänkning av alkohol så, ” Synbart berusade eller störande personer ska nekas tillträde till föreställningen”. Så väl mött den 16e juli och ta det lite lugnt med drickat så kanske vi kan ha utskänkning i framtiden. Varför inte lokalt producerad öl till god musik?

      Leif L.Halonen


Freddy James ... sleazy jukejoint & Maxwell Street style electric Blues ...

Looking forward to meeting everyone at the Helgum Blues & Rock Festival 2016 ...

"tradition...originality...powerful playing...a fine Blues voice" . . .  Michael Prince in BLUEPRINT MAGAZINE

"Boogie & Ragtime specialist Freddy swings like crazy" . . . LIVE ART REVIEW

"he don't just slide, he slithers" . . .BLUESPHILE

"Freddy provides insights into the origins of Blues" . . . GUITARS OF THE WORLD

". . .some of the finest back-porch Blues I've ever heard" . . .THE ROOST                                                                                     

"he recreates Memphis in the '20's & '30's" . . . THE INTERNATIONAL GUITAR FESTIVAL

". .this is ho' made gravy, don't miss a drop" . . .KROKK

"Freddy James...a lovely sense of pace...leaving spaces where others would overplay...achieving real dignity & depth". . . Pete Brown in BLUEPRINT MAGAZINE

"Blues historian and guitar guru"...  BLUES IN BRITAIN MAGAZINE

"... a very talented Blues artist ... outstanding acoustic Blues, honest & straight from the heart." . . . Bobtje Blues

". .makes the hair on the back of the neck stand up" . . .  BluesFreepress.org

"That sure sounds good ! ". . . Pinetop Perkins
Lyssna på en låt ifrån Freddy James show, klicka blå ruta nedan

Nyheter. En skylt är nu satt upp. Den är placerad vid uppfarten till Skogsgläntan där festivalen äger rum, 16'e Juli.  Janne och Owe fixade det!

Nytt är också ett kontaktformulär här nedan. Meddela oss gärna om stavfel och sånt.

Tider, 2100 går Helgum Blues Band på och Freddy James omkring 2230. Charles Burton avslutar.


Hitta till Gläntan

Guxås 135

88293 Helgum

63.197931, 16.852794

Sollefteå kommun, vägen heter Helgumvägen.

Vi skyltar i från väg 87 i österforse till 331,ytterligare skylt till Helgumvägen. En karta ska vi fixa så ni kan ladda ner.

Kommer ni norr ifrån så skyltar vi på 331 vid bron över Helgum sjö.


Owe har fixat en fin kaffe maskin modell XXXL. Ann och Leif har fått två militartalt i Kopenhamn som nu ska upp till festivalen.

Owe och Roger Hellqvist har fotat Gläntan med drönare! En komprimerad film finns nedan och fungerar med quicktime spelare. Så här ser det ut. Vi är inne i ladan och myggen ute under festivalen.

Blues Camp spelar pausmusik ute på planen om vädret tillåter. Bruno, Halonen och Mikaelsson.16e juni 2016

Jesper har affischerat och täckt in en radie runt Helgum på ca 7-10mil. Han har också klippt gräset på Gläntan. Och inte nog med det, han har hittat ett allvarligt stavfel! Jag har stavat Guxås fel. Nu ska jag fixa affischen så den visar rätt väg till Helgum Rock and Blues Festival. Tack Jesper.
20 juni 2016

Vi ni hjälpa till? I så fall har vi funderat ut några punkter som vi tror är till nytta för festivalen. Helgum festival förening är ideell, utan vinstintresse, så det är allas festival.


1. Kom dit den 16e juli!

2. Ha jämna pengar till entré och växel till kaffe, kakor och skoterburgare.

3. Har ni möjlighet så filma! En station där vi kan ta emot filmer ska finnas. Vi kan sedan använda det till hemsidan och musikerna kan kanske få en live video.

4. Hjälp till att sortera skräpet.

5. Använd kontaktformuläret på hemsidan till konstruktiv kritik eller påpeka stavfel.

6. Tack till alla som engagerat sig i festivalen på sociala medier.


   Musikpolicy

Vi kör inte med stora ljudanläggningar som annars präglar festivaler. Ljudet i Gläntan är fantastiskt. Trä i golv och väggar samt plåttak ger en fin akustik. Musiken ska ha ”luft”, vi kör bara med tre band och minst en halvtimmes paus i mellan. Svänger det så har banden extra speltid. I pauserna kan bl.a. Kalle Jularbo avnjutas från vinylplattor. Om ni inte gillar Kalle Jularbo så se bara till att vi slår hans publikrekord, så kanske musikvalet revideras i framtiden.


Helgum festival förening är alltså ideell. Vi undanbeder oss erbjudande från kommersiella eller politiska intressen som vill medverka. Helgum festival förening har som syfte, att på ideell basis skapa sammanhållning, med musik i fokus, för människorna kring Helgum sjö.


Ordförande Leif L. Halonen


PS. Kalle Jularbos ”Sågverksminnen” sökes på vinyl. Single med ”Livet i Finnskogarna” också, samt Per Edbergs ”St Louis Blues” på stenkaka.


Førsta publiken i år, från Ulricehamn, Graninge och Piteå.

Från fredagens færberedelser

Alvin

Freddy and Leif

Ralph och Jan

H-klicka och spara mål som. Då har du en pdf på affischen som du kan klistra upp i ditt område!

Endast kontanter

Cash only

Theodor Nygren

med Tex's Blues Band (S)

Theodor lirar farsans låtar, Rock Ragge, med Tex som backade Rock Ragge. Nostalgivarning.


Charles Burton (US)

Kommer tillbaka och avslutar!

Rykande gitarrblues, hot som alltid.

Mera info linkScandinavisk blues och rock.

Leif L Halonen Gitarr, Sång, Munspel och Hawaiian Steelguitar.

Eirik Lund Bas

David Berndtsson Trummor

Mera info link


Helgum Blues Band (S/DK)


Under dagen så är det

loppis runt sjön. Många säljer loppisprylar längs med vägen och ett sant nöje med tradition. Varför inte ta ett varv? Kaffe och burgare serveras från klockan 18oo på Gläntan!Hitta till Gläntan

Guxås 135

88293 Helgum

63.197931, 16.852794

Sollefteå kommun, vägen heter Helgumvägen.

Vi skyltar i från väg 87 i Österforse till 331,ytterligare skylt till Helgumvägen. En karta ska vi fixa så ni kan ladda ner.

Kommer ni norr ifrån så skyltar vi på 331 vid bron över Helgum sjö.

Årets upplaga av Helgums Blues and Rock Festival är lite större, ett band mer, större ljudanläggning, mera ljus, flera volontärer. Fler och godare skoterburgare. Trevligare kaffe. Toppkvalité på utedassen.


För parkeringen står otroligt kompetent personal från Byalaget och Hembygdsföreningen och de känns igen på varselvästar, vilka är sponsrade av Svenska Kyrkan.


En erfarenhet vi tagit till oss från förra årets festival är att en mycket enkel video på Charles Burton Band fick stor spridning på kort tid. 1500 visningar inom två dagar. Därför satsar vi i år på filmning och ljudupptagelse. Har ni film/foto från 2016 eller i år, så vill vi gärna kopiera dem! Snacka med Eirik Lund på festivalen, han kan ta emot filer. Han är lätt att känna igen, en av de få som pratar skånska.


Först och flest, Jesper tog tidigt täten och brände av 40 mils affischering runt om Helgum. Thomas  har affischerat så långt bort som i Tyskland. Owe hela vägen till Norge och undertecknad till Hudiksvall. Vi hoppas alla får en trevlig festival!


Ordförande i Helgum Festival förening.


ps. Störst som Thomas klistrade upp. Bildbevis

Helgum Festivalförening tackar för lån av ladans vägg

Foto. Eric Samson

Högerklicka på bilden, spara mål som... så får du en pdf på affischen!

22:00

Det här är vi många som ser fram emot, drottningen av lapsteelspel samt rejäl blueskänsla i sång och munspel, hela vägen förbi Amerika. Kolla in:                      https://www.sofiereed.com/

                           

00:00

Sväng, gung, tryck,orginal blues och rock med en snärt av något mera, kanske highlandvoodoo.

20:00

Tänk dej tidiga Fleetwood med Green och Spencer. Tung botten och farliga gitarrer i flankerna. Mycket farliga.

Endast KONTANTER

Cash ONLY

Paiement en liquide uniquement

Tikai nauda

Kun kontanter

Vain käteisellä

Helgum Blues Band

utgörs av kursdeltagare 4-8/7

Blues Camp i Freddy James minne

I samarbete med Medborgarskolan


Freddy James var med på Helgums Blues and Rock Festival 2016 och kom på idén om att kombinera festivalen med undervisning i blues. Freddy avled dessvärre 2017 i England. Vi realiserar nu idén och bjuder in musikintresserade 4-8e juli 2018. Det bliver kursverksamhet i olika instrument, ljud, ljus, ensemblespel, festivalarrangemang, film m.m.


Målet är att bygga upp ett Helgum Bluesband edition 2018 som spela på en utomhusscen. 3 gånger 30 min. Helgum Bluesband är en tradition sedan starten 2016 och varje år har vi haft olika musiker som medverkat ideellt, det är alltid spännande och se vad det blir.


Under campen så håller Ann och Sanne i festivalköket och mat kommer att ingå och vi hjälper alla till med att skala potatis, skära kök och diska. Du tar med dig tält , sovsäck och instrument.( virvel, pedal, gitarr, bas etc.) Enkel dusch finns samt torrdass. Entré till festivalen ingår. Ta del av etablerade musikers erfarenheter och skaffa kontakter.


Priset är 500 kr och du anmäler dig i kontaktrutan; >helgum.nu<


Platserna är begränsade så berätta lite om dej själv. Vi vill ha lite bredd på instrumenten och du blir kanske reserv om det t.ex. blir för många gitarrister. Anmäl dig innan 15e juni och är det fullt kan du sättas som reserv.


Cirkelledare som i skrivande stund är klara,

Leif L Halonen, gitarr, sång, munspel, bas, piano, video( Lightworks free ed.). Ljud (Cubase, Yamaha 1600). Professionell musiker.

David Berndtsson, trummor och kan dela med sig om erfarenheter av musikfolkhögskola och hur man söker in. Professionell musiker.

Thomas Mikaelsson jobbar tyvärr dagtid då men han kikar upp på kvällarna, basist och gitarrist.

Flera av medverkande musiker som har anknytning till festivalen kommer också förbi.


Frågor besvaras; >helgum.nu < använd kontaktrutan.

Hitta till Gläntan

Guxås 135

88293 Helgum

63.197931, 16.852794


Sollefteå kommun, vägen heter Helgumvägen.


Vi skyltar i från väg 87 i Österforse till 331, ytterligare skylt till Helgumvägen. Kommer ni norr ifrån så skyltar vi på 331:an över Ärtriksbron.Stone Free från Örnsköldsvik är ett ungt moget bluesband med tunga Hendrix-influenser. Simon Sjödin på bas, Daniel Tiger trummor och Glenn Sundqvist på gitarr